Historie

De Lichttoren is één van de meest gefotografeerde stukjes van Eindhoven én Eindhovens bekendste beeldmerk. Dat is niet voor niets. De Lichttoren is een iconisch gebouw voor de stad en heeft een rijke historie.

Kijk met ons mee naar de historie van De Lichttoren in Eindhoven, waar de tijdlijn van gisteren de essentie van vandaag weerspiegelt. Ontdek hoe dit iconische gebouw zich door de jaren heen heeft gevormd tot een tijdloos symbool van verleden en moderniteit.

De Lichttoren met op de voorgrond café Tramhalt in 1923.
Bronvermelding: Koninklijke Philips N.V. / Company Archives.

HISTORIE VAN HET PAND

De Lichttoren is gebouwd in 1921. Toen Philips in de jaren 20 van de vorige eeuw verder uitbreidde en de zeer markante toren toevoegde aan het gebouw, werd dit het icoon van de onderneming. Op de foto is de Lichttoren te zien met op de voorgrond café Tramhalt in 1923.

DE GLOEILAMPENFABRIEK

Tot de jaren ’60 fungeerde de Lichttoren als gloeilampenfabriek van Philips. Het gebouw bleef tot eind jaren ‘90 in gebruik bij Philips. Daarna werd de Lichttoren geschikt gemaakt voor appartementen en bedrijfsruimten. De foto geeft een mooi beeld van het stadsgezicht in 1956.

De Lichttoren in de jaren 60, gloeilampenfabriek van Philips.
Bronvermelding: Koninklijke Philips N.V. / Company Archives.

DE NAAM ‘DE LICHTTOREN’

In het torentje werden duurproeven gedaan waarmee de levensverwachting van alle lampen die Philips produceerde werd getest. Vroeger, toen Eindhoven nog vooral laagbouw had, waren tot ver in de omtrek de brandende lampen te zien. Er brandde dus altijd licht. Zo komt het gebouw aan de naam ‘de Lichttoren’.

HERONTWIKKELING

Nadat Philips het gebouw had verlaten kwam de Lichttoren leeg te staan. In 2009 is dit herontwikkeld en getransformeerd naar een bruisende plek waar wonen, werken en ontspannen samenkomen. De Lichttoren is ‘teruggegeven’ aan de stad Eindhoven.

GRAND CAFÉ DE LICHTTOREN

Op de begane grond, waar destijds de pakkerij zat met een timmerfabriek waar kisten en ander verpakkingsmateriaal voor de lampen gemaakt werden, strijkt nu in 2023 Grand Café de Lichttoren neer. Trots om in dit iconische gebouw te mogen vestigen!

RESERVEER OF PLAN JE GROEPSARRANGEMENT